terug naar 1

Dit zijn de onderwerpen,
die in de website aan de orde komen.
Koppeling naar de aflevering werkt pas,
als het betreffende onderwerp behandeld wordt.
-brein
-familie
-geheugen
-geschiedenis
-groningen
-huis en tuin
-klassieken
-klussen
-landschap
-lichaam
-mijmeringen
-muziek
-orde
-paarden
-slapen en dromen
-wandelen
-woorden
-zien en kijken
-ouderdom

lijst van alle afleveringen
37                                       geheugen 3

Er raken dingen in het brein verankerd: sinds ik bezig ben met deze website en daar het paard bij betrokken heb (zie de laatste regels van 2 en 29), springen beelden van paarden onmiddelijk naar binnen, maar ook het woord paard kan ik niet meer onopgemerkt laten passeren. Kom ik een artikel tegen zoals dit, dan is het niet mogelijk gewoon door te bladeren in deze Groene Amsterdammer.

Hoe zit dat? Hoe is het paard opgeslagen, vastgelegd in mijn brein?
In de wandelpaarden 24 en 27 is al vermeld, dat het zenuwstelsel twee of meer prikkels, die steeds gezamenlijk optreden, stevig aan elkaar koppelt.
Op het moment, dat ik, van zins om een website te maken met plaatjes, getroffen werd door de vraag van Lawrence "Wat ziet iemand, die een paard ziet?" (einde 2), werd het paard gekoppeld aan mijn website: geen website meer zonder paard, geen paard zonder website.

Het aan elkaar koppelen van prikkels kan op verschillende manieren gebeuren:
1 De kopppeling kan heel losjes zijn en snel verdwijnen. Voorbeeld daarvan is het onthouden van een getal. Het blijkt, dat meer dan zeven cijfers
   zelden lukt. Bovendien ben je het getal, bij voorbeeld een telefoonnummer, al snel weer kwijt. Hetzelfde geldt voor namen: als een twintigtal
    mensen zich aan je voorstelt, kun je de naam zeker heel goed herhalen, maar al snel zul je een of meer namen vergeten zijn.
2 De koppeling wordt een stuk steviger, als een van
    de prikkels grote indruk maakt.
    Voorbeelden van een dergelijke prikkel zijn:
   De meeste mensen weten nog waar ze waren of wat ze deden, toen ze een van deze beelden voor het eerst zagen.
   Die sterke prikkels kunnen ook lichamelijke sensaties zijn, emotionele gebeurtenissen, muziek enzovoorts. Nietzsche had zijn eigen idee over die sterke prikkel.
3 Een andere manier om de koppeling te versterken en dus beter vast te leggen is om de combinatie van prikkels vaak te herhalen.
    Dat heeft ooit ene Pavlov ontdekt.
4 Extra-prikkels toevoegen, de zogenaamd ezelsbruggetjes. Dat wordt in 41 besproken.
5 Bedenk wel: bij alles wat we meemaken, bekijken beluisteren en willen onthouden, wordt altijd van alles mee-opgeslagen. Zie overzicht in 44.

Zo stromen onze hersenen in de loop van ons leven vol. Vol met beelden, emoties, ervaringen. Bewust en onbewust. Gewild en ongewild.
En alle nieuwe waarnemingen worden geconfronteerd met de opgeslagen gegevens. Die werken als terugkoppelende netwerken (45).

Je zou haast zeggen, dat alles met alles samenhangt. Zo erg is het nou ook weer niet. Maar er zijn wel veel verbindingen en dat betekent dat een enkele, simpele gedachte niet bestaat. En dat ook het zien niet zo eenvoudig is als we wel willen denken, maar eerst 38.

naar 38                                     naar geheugen 4